Ràdio Sarrià, 37 anys!

Sarrià de Ter, 11 de juliol de 2020.

Tal dia com avui, l’11 de juliol de 1983, fa 37 anys, va néixer Ràdio Sarrià!
Recuperada la independència municipal, l’any 1983, Sarrià de Ter va veure néixer amb força i il·lusió un projecte radiofònic que al llarg d’aquests anys ha contribuït a la normalització del català, a la promoció de la participació ciutadana i a posar en valor la informació local.

Al llarg d’aquests 37 anys Ràdio Sarrià no només ha estat l’emissora que parla de Sarrià de Ter, i també de Sant Julià de Ramis, de Girona i del Gironès, sobretot ha estat feta per veïns i veïnes de Sarrià de Ter, i també de Sant Julià de Ramis, de Girona i del Gironès!

Bona mostra és la llarga llista de col·laboradores i col·laboradors que durant aquestes quasi quatre dècades han passat per davant els micròfons de Ràdio Sarrià, o bé han col·laborat amb l’emissora sense necessitat de posar-se davant la carxofa!

La participació ciutadana ha estat un dels motors de Ràdio Sarrià, un dels motius que expliquen la seva llarga trajectòria amb una graella de programació pròpia, variada i diversa, amb la participació activa i desinteressada d’entitats socials, culturals, esportives i de veïns i veïnes de Sarrià de Ter.

Un altre pilar bàsic de Ràdio Sarrià durant aquests anys ha estat la informació local, esdevenint el mitjà d’informació de referència per a seguir l’actualitat del poble dia a dia.

Amb la seva incansable tasca informativa, al capdavant de la qual durant tots aquests anys hi ha estat la Neus Mercader, Ràdio Sarrià ha anat creant un valuós arxiu gràfic i sonor que amb el pas dels anys va esdevenint arxiu històric, testimoni impagable de la vida del nostre poble, patrimoni de valor incalculable.

Avui Ràdio Sarrià compleix 37 anys i, en condicions normals, celebraríem l’aniversari en la tradicional Festa de la Ràdio, lliurant el Premi al Mèrit Cultural i Social en el marc de la celebració. Enguany, però, tristament tenim poques coses a celebrar, i tot i que l’emissora també s’ha vist afectada per la crisi global del Covid-19, és un altre virus el que amenaça, des de fa mesos (i tal dia farà un any) la continuïtat del model participatiu i d’informació local de Ràdio Sarrià, amenaçant fins i tot la seva pròpia supervivència! És molt trist veure, dia sí, dia també, la porta de Ràdio Sarrià tancada i barrada, ara que la seva porta i els seus micròfons haurien d’estar més oberts que mai!

Els i les col·laboradores de Ràdio Sarrià seguim preocupats per la situació actual de deixadesa de l’emissora per part del govern municipal. Al seu dia ja vam denunciar, i seguim fent-ho avui encara amb més força, que des de l’equip de govern municipal s’apartés de forma maldestra a la Neus Mercader, ànima de Ràdio Sarrià, primer de la direcció de l’emissora i després dels seus micròfons.

Precisament la crisi del Covid-19 ha evidenciat, una vegada més, l’error de prescindir d’una professional com la Neus Mercader, deixant òrfena l’emissora de qui més coneixia la realitat informativa, social, cultural i esportiva del poble, qui teixia i mantenia viva la xarxa de col·laboracions d’entitats i veïns i veïnes, qui sempre estava al peu del canó, juntament amb en Josep Oliveras, ara també obligat, per part de l’equip de govern, a deixar la seva feina a la ràdio.

Durant aquesta crisi del Covid-19 la informació local de Ràdio Sarrià s’ha devaluat fins a un nivell vergonyós, esdevenint, pràcticament, la veu maquillada del govern municipal. Ràdio Sarrià, aquests darrers mesos, ha perdut pluralitat informativa i participació ciutadana. Els i les col·laboradores de Ràdio Sarrià seguirem insistint en la necessitat de recuperar-la per al poble, i sobretot que no pugui acabar essent instrumentalitzada per qualsevol grup municipal amb suficient majoria, o minoria.

37 anys després Ràdio Sarrià corre el risc de desaparèixer; de moment el seu model d’informació i participació local està greument amenaçat, i només la valenta determinació del Ple municipal pot salvar l’emissora municipal.

El millor regal que podríem fer a Ràdio Sarrià és restituir-ne els seus valors fundacionals i que, durant tots aquests anys, l’han consolidat i fet créixer; també restitució plena de la Neus Mercader al seu lloc de treball a l’emissora, i crear un consell de participació, amb la participació activa dels i les col·laboradores de Ràdio Sarrià.

No podem negar que aquest 37è aniversari és certament agredolç; reivindiquem la seva història, posem en valor el seu llegat, i no volem renunciar al seu futur, que per nosaltres passa per recuperar el seu esperit plural, obert i participatiu, amb una veu i mirada locals.

Ràdio Sarrià avui fa 37 anys; dignifiquem el seu present preservant-ne la seva història!
————————————————————

Design a site like this with WordPress.com
Per començar